شناخت مزاج سودا ( تعریف ، مشخصات فردی ، نشانه های غلبه ،علت ، غذاهای مضر ، غذاهای مفید)

سوداوی:

سودا سرد و خشك از جنس خاك و رسوب خون است ( pH=6 ) و در طحال تولید می شود و طحال را فعال می كند. استخوانها برای استحکام نیار به سودا دارند ، سودا بخاطر طعم ترش آن باعث تحریک اشتها می شود ، محل ذخیره آن طحال است و اگر طحال نتواند آنرا ذخیره کند در قسمتهای مختلف بدن از جمله پوست جمع می شود و موجب تیرگی پوست می شود .

 ویژگی افراد سوداوی :

 پوست سرد و خشک ، عدم تحمل سردی ، خواب سبک ، احساس سردی در سر انگشتان ، دقیق و کنجکاو ، وسواس ، فكر زیاد بدون آنكه بداند ، اندوه بی علت ، تیرگی پوست ، موهای فردار ریز ، دقیق و حسابگر ، کم مو ، باریک.

نشانه های غلبه ی سودا

خستگی و کوفتگی بدن ، لاغری، پژمردگی روح و جسم ، بی نشاطی و افسردگی ، یبوست مزاج ، خود خوری ، احساس سوزش در هنگام دفع بول ، تیره و خاكستری رنگ بودن ادرار، سیاه و قیری شکل بودن مدفوع ، شور بودن دهان ، بوی بد دهان ، تاریکی چشم ، تیرگی رنگ صورت ، شب کوری ، سوزش معده ، فکر بسیار، دیدن خواب های آشفته (کابوس) اخلاق تند و زشت ، دلتنگی و بی قراری ، به وجود آمدن لکه های سیاه در بدن ، جزام ، بیماریهای پوستی ( سودا ) ، زخم شدن پوست به سبب خارش زیاد ، قولنج شدن روده (بیماری کولیت) ، نسیان و فراموشی یا آلزایمر، حرص زیاد.

 

افراد سوداوی مزاج ، اکثرا دچار بیماریهای روحی و روانی می شوند و معمولا تا آخر عمر از داروهای روان گردان استفاده می کنند.

علت:

استراحت بیش از حد و بی تحرکی ، حضور مستمر در گرما ، حضور پشت سر هم در گرما و سرما ، غم مستمر ، در معرض صداهای مستمر و بلند بودن ، خبر غم یا شادی ناگهانی ، پرخوری ، حرام خوری ، تنهایی ، مشروبات الکلی ، همسری که مدام غر می زند ، سرزنش مدام شنیدن.

غذاهای مضر برای افراد سوداوی مزاج

 غذاهای نمک سود مانند: ماهی دودی، ماهی شور،  گوشت گاو و گوساله و گوشت حیوانات پیر هم چنین غذاهای مانده و بیات ، نمک زیاد کلیه ی غذاهای ساندویچی ، مرغ و تخم مرغ ماشینی ، ماهی ، برنج سفید ، خوراک عدس (عدسی) ، بادمجان ، شیرینی جات قنادی و مصنوعی ، چای ، چای شیرین ، قهوه ، نسکافه ، انواع نوشابه های گاز دار ، آب یخ ، نوشیدن مایعات همراه با غذا ، ماست، پنیر ، پنیر شور ، ترشیجات ، سرکه ، شور ، خیار شور ، گوجه فرنگی ، سس ، رب ، غذاهای سرخ شده ، غذاهای فریزر شده ، غذاهای زود پزشده ، تنقلات مصنوعی ، مانند: شکلات ، پفک ، چیپس ، بیسکویت ، یخمک ، کاکائو و . . .

 افراد سوداوی مزاج باید از نوشیدن چای به خصوص چای شیرین و هم چنین از مصرف نسکافه ، قهوه و دوغ جدا خود داری کنند. معمو لا افراد سوداوی مزاج علاقه ی فراوانی به نوشیدن چای ، دوغ و ماست پیدا می کنند که باید از مصرف آنها پرهیز کرد.

نكات مهم:

- برنج سودازاست بهتراست با شوید یا زیره سیاه استفاده شود .

- عدسی نیز سودازاست بهتر است با گلپر خورده شود

- افراط در مصرف سردیها موجب چاقی ، کند ذهنی ، تنبلی و اعتماد بنفس پائین می شود .

- خوردن ناهار و نیز خواب بعد از غذا ( بدون فاصله ) موجب غلظت خون و پدید آوردن سودا می شود .

غذاهای مفید برای افراد سوداوی مزاج

کلیه ی غذاهای گرمی بخش مانند: گوشت گوسفند ، گوشت شتر ، گوشت کبوتر ، در صورت مصرف برنج ، حتما از شوید و زیره ی سیاه استفاده شود. سوپ جو (با پاچه گوسفند ، كمی زنجبیل و  زعفران) ، سبزیجات گرم مانند نعناع ، ریحان ، ترخون ، مرزه ، جعفری ، تره ، انواع کلم ، ساقه ی کرفس ، عسل ، توت ، کشمش ، انجیر ، خرما ، هل ، دارچین ، زنجبیل ، زعفران زیره و استفاده از بذرهای ملین ، مانند: قدومه ی شیرازی ، تخم شربتی و سایر ملین های ملایم از جمله ی خوراکی های مفید برای افراد سوداوی مزاج است.

بعد از سلامتی عسل و قدومه شیرازی مرتب استفاده كنید.

 


منابع :

1- قانون در طب                                          ابن سینا

 2- پانزده روز تا سلامتی                                جمشید  خدادادی